sunnuntai 9. joulukuuta 2012

Joulukortteja

Joulumielen nostattaminen jatkuu. Askartelin tänä viikonloppuna muutamia joulukortteja lisää. Kävin Mamman luona kylässä viikko sitten ja hän opetti "uuden" tekniikan tehdä kortteja. Kyseessä siis serveteistä leikattujen kuvien hyödyntäminen. Olen tiennyt että näin voi tehdä, mutta koskaan en ole asiaan sen paremmin perehtynyt.

Tarvikkeet:

 • Kaksipuoleisia korttipohjia
 • Intialaista kartonkia (valkoinen) 
 • Valkoisia läpivärjättyjä askartelukortteja (paksu kartonki!)
 • Kaksipuoleista ohutta teippiä
 • Lakkaliimaa
 • Sivellin
 • Paperisia kuviollisia servettejä
Mamman ohje:
 1. Revi intialaisesta kartongista pohja tulevan kuvion alle. Pohjasta tehdään hieman pienempi kuin korttipohja on.
 2. Laita kartonki korttipohjaan kiinni kaksipuoleisella teipillä. Riittää, että teippi on vain kartongin ulkoreunoissa.
 3. Valitse servetistä haluamasi kuva ja leikkaa valkoisesta askartelukortista pohja kuviolle.
 4. Servetistä leikataan kuvio ja jätetään reunoihin muutama milli ylimääräistä, joka taitetaan askartelukortin nurjalle puolelle. Näin kuvioon tulee siistit reunat.
 5. Laita kaksipuoleista teippiä askartelukortin pintaan kauttaaltaan. Leikkaa teippi niin, että sitä tulee muutama milli yli askartelukortin kaikista reunoista.
 6. Servetistä leikattu kuvio kiinnitetään näihin teippeihin. Leikataan kulmista pienet palat pois ja taitetaan ylimääräiset millit kortin kääntöpuolelle.
 7. Laita askartelukartongin nurjalle puolelle kaksipuoleista teippiä (jälleen ulkoreunat riittävät) ja teippaa kuviollinen kortti intialaisen kartongin päälle. (Servettipuoli ylöspäin, tietenkin)
 8. Lopuksi sivellään liimalakka servetin pintaan kauttaaltaan. Huomaa, että samaa kohtaa ei voi kovin moneen kertaan käsitellä, joten kannattaa tehdä järjestelmällisesti jostain reunasta lähtien. Lakkaa voi laittaa ihan reilusti. Liian kuiva suti on yhtä huono kuin aivan liian märkä, molemmat rikkovat servetin.
 9. Annetaan liiman kuivua ja kirjoitetaan vapaavalintaiset tekstit kortin sisäpuolelle. Kuivuminen vie vain muutaman minuutin!
Meille piirtotaidottomille "pienellä" näpertelyllä näyttäviä kortteja! Onnistuu toki myös yksipuoleiselle korttipohjalle. Itse vain jostain syystä käytin kaksipuoleisia. Lakkaliiman ostin Sinellistä. Pullo maksoi muistaakseni noin 5 euroa. Tulee kestämään pitkään! Itse käytin kapeaa kaksipuoleista teippiä, mutta suosittelen leveämpää. pääsee paljon vähemmällä näpertelyllä. Mammalla oli Bilteman teippiä. Omani löysin Kuljun kartanosta (löytötavaratalo).
 
Sinellistä saatava lakkaliima

1 kommentti:

 1. Mäkin oon kuullut ja nähnyt ohjeita tällaisiin, en vain ole koskaan kokeillut.

  VastaaPoista